Άρθρα - Παρεμβάσεις

Παγκόσμια Ημέρα Εγκεφαλικών Επεισοδίων

Το εγκεφαλικό επεισόδιο και προλαμβάνεται και αντιμετωπίζεται!

Συνέντευξη Τύπου του Καθηγητή κ. Κονιτσιώτη και της Επ. Καθηγήτριας κας Μαρκούλα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εγκεφαλικών Επεισοδίων

Η 29η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό κατά των Εγκεφαλικών Επεισοδίων ως Παγκόσμια Ημέρα Εγκεφαλικών Επεισοδίων με σκοπό την ενημέρωση του κοινού σχετικά με τη «σύγχρονη αυτή πανδημία», η οποία απειλεί, όχι μόνο την επιβίωση, αλλά και την ποιότητα ζωής των ανθρώπων.

Το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου παγκοσμίως και την πρώτη αιτία μόνιμης αναπηρίας στους ενήλικες. Υπολογίζεται από επιδημιολογικές μελέτες, ότι στη χώρα μας έχουμε περισσότερες από 30.000 περιπτώσεις αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων κάθε χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι κατά μέσο όρο, κάθε ημέρα περίπου 85 Έλληνες υφίστανται ένα αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο και περίπου 30 καταλήγουν.

Πίσω από αυτά τα νούμερα υπάρχουν αληθινές ζωές. Οι ζωές όλων μας…

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εγκεφαλικών Επεισοδίων, ο Καθηγητής Νευρολογίας του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κ. Σπυρίδων Κονιτσιώτης και η Επίκουρη Καθηγήτρια Νευρολογίας του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κα Σοφία Μαρκούλα έστειλαν μήνυμα ευαισθητοποίησης και επαγρύπνησης: ότι το εγκεφαλικό επεισόδιο και προλαμβάνεται και αντιμετωπίζεται.

 

«Κλειδί» ο έλεγχος των προσωπικών «παραγόντων κινδύνου»

Ο κ. Κονιτσιώτης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ανέφερε ότι τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια αποτελούν ένα πολύ σοβαρό ιατρικό και κοινωνικό πρόβλημα, ωστόσο η πρόληψη και η έγκαιρη επέμβαση αποτελούν «κλειδιά» για τη διαχείρισή τους.

«Το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο δημιουργείται συνήθως λόγω κακής παροχής αίματος σε μια περιοχή του εγκεφάλου ή σπανιότερα από ρήξη ενός αγγείου και αιμορραγία μέσα στον εγκέφαλο. Οι επιπτώσεις είναι η ανάπτυξη νευρολογικών προβλημάτων, όπως παραλύσεις, οι οποίες μπορεί να παραμείνουν» τόνισε χαρακτηριστικά ο Καθηγητής και συμπλήρωσε: «Πολλές από τις αιτίες που προκαλούν διαταραχή στα αγγεία, ώστε να έχουμε αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, μπορούν να προληφθούν και να αντιμετωπιστούν. Οι αιτίες είναι οι γνωστές αιτίες, παράγοντες αγγειακού κινδύνου, όπως είναι η υπέρταση, ο αρρύθμιστος σακχαρώδης διαβήτης, η υπερλιπιδαιμία, , η καθιστική ζωή, το αυξημένο σωματικό βάρος, το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ. Αν, λοιπόν, κάποιος καταφέρει να ελέγξει όλους αυτούς τους “παράγοντες κινδύνου”, μειώνει σημαντικά τον κίνδυνό του να υποστεί αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο» κατέληξε.

 

Η διαχείριση και αντιμετώπιση των εγκεφαλικών στο Π.Γ.Ν.Ι.

Σημαντικά στοιχεία για τη διαχείριση και αντιμετώπιση των εγκεφαλικών επεισοδίων από τη Νευρολογική Κλινική του Π.Γ.Ν.Ι. παρέθεσε η κα Μαρκούλα, ως υπεύθυνη του ιατρείου αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων.

Όπως σημείωσε: «Το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο είναι μια σοβαρή κατάσταση, που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης. Ακριβώς επειδή χρήζει άμεσης αντιμετώπισης, είναι πολύ σημαντικό να μπορέσουμε έγκαιρα να διακρίνουμε κάποια συμπτώματα, που μπορούν να σχετίζονται με πρόκληση εγκεφαλικού επεισοδίου, και να υπάρξει άμεση μετάβαση στο Νοσοκομείο. Συμπτώματα, τα οποία θα πρέπει να μας θορυβήσουν, είναι η αιφνίδια εγκατάστασης υπαισθησίας ή αδυναμίας σε κάποιο μέλος του σώματος ή και στο ήμισυ του σώματος, μια αιφνίδια δυσκολία στην εκφορά του λόγου η στην κατανόηση του λόγου, διαταραχές όρασης, διπλωπία, διαταραχές της ισορροπίας αιφνίδιας εγκατάστασης, ξαφνική δυσκολία στη βάδιση κ.α.. Είναι πολύ σημαντικό να μεταβούμε άμεσα στο νοσοκομείο, ακόμη και αν τα συμπτώματα αυτά παρέλθουν, γιατί κάποιες φορές τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια μπορούν να λυθούν από μόνα τους. Τότε μιλάμε για παροδικά εγκεφαλικά επεισόδια, που όμως μπορεί να προμηνύουν ότι ένα μεγαλύτερο εγκεφαλικό επεισόδιο θα ακολουθήσει».

Σε σχέση με τα ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια, η κα Μαρκούλα στάθηκε στη σημασία της θρομβόλυσης. «Στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων στην παρούσα φάση, γίνεται ενδοφλέβια θρομβόλυση, δηλαδή χορήγηση θρομβολυτικών παραγόντων, προκειμένου να μπορέσουμε να λύσουμε το θρόμβο, ο οποίος  στενεύει ή μπορεί  και να αποφράξει πλήρως ένα αγγείο. Στη Νευρολογική Κλινική του Π.Γ.Ν.Ι. έως τώρα έχουν γίνει 100 θρομβολύσεις με πολύ καλά αποτελέσματα. Στο ένα τρίτο των ασθενών υπήρξε πλήρης αποκατάσταση του εγκεφαλικού επεισοδίου, ενώ πάνω σε από τους μισούς ασθενείς δεν προκλήθηκε κάποια σοβαρή αναπηρία. Βέβαια σε όλη αυτή την προσπάθεια δεν είμαστε μόνοι. Είμαστε σε αγαστή και συνεχή συνεργασία με το Ακτινολογικό Τμήμα, με τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, με την Καρδιολογική Κλινική,  τη Νευροχειρουργική Κλινική και την Αγγειοχειρουργική Κλινική.

Η Νευρολογική Κλινική διαθέτει πολύ καλά εκπαιδευμένο προσωπικό στη διαχείριση των εγκεφαλικών επεισοδίων και στις θρομβολύσεις, και για αυτόν ακριβώς το λόγο από το 2019 λαμβάνει βραβείο σωστής διαχείρισης των ασθενών με αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Εγκεφαλικών Επεισοδίων.  Η Κλινική μας νοσηλεύει περίπου 200 περίπου άτομα με εγκεφαλικό επεισόδιο το χρόνο και διαχειρίζεται ακόμη περισσότερα. Κατά τη νοσηλεία τους, σε ότι αφορά στην αποκατάσταση, δέχονται καθημερινή φροντίδα από λογοθεραπευτές και  φυσιοθεραπευτές και ακολούθως μεταβαίνουν – εάν υπάρχει κάποια σοβαρή αναπηρία- στο Κέντρο Αποκατάστασης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, με το οποίο, επίσης, υπάρχει μια εξαιρετική συνεργασία.

 Θεωρούμε ότι ως Νευρολογική Κλινική και ως Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, κάνουμε τα μέγιστα για να μπορούμε να προσφέρουμε τις καλύτερες υπηρεσίες στους ασθενείς μας και να διαχειριζόμαστε με επιτυχία τα εγκεφαλικά επεισόδια τόσο στην Ήπειρο όσο και στην υπόλοιπη  Βορειοδυτική Ελλάδα» κατέληξε η κα Μαρκούλα.

Άρθρα - Παρεμβάσεις
About